Куманово

Sunday, February 6, 2011

КОНКУРС - “БАЛКАН КАКО МЕТАФОРА„ ... “КОРЕНИ” КУМАНОВО

http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-11-17.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-06-09.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-01-15.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2008-12-12.gif     

КОНКУРС
    “БАЛКАН КАКО МЕТАФОРА„ ... “КОРЕНИ” КУМАНОВО

Редакцијата на списанието “Корени”  го распишува шестиот, традиционален мартовски конкурс посветен на есејот со тема “БАЛКАН КАКО МЕТАФОРА“. Тема на овогодишниот Конкурс,  посветена на есеите, е ридестиот Балкан со сите  атрибути кои ги следат низ времињата. Авторите  можат да  изберат тема и со неа се претстават пред  редакцијата, односно Комисијата која ќе ги оценува и валоризира пријавените трудови. Постојана тема на конкурсот и годинава е виното.

Конкурсот трае до 10 април 2011 година. Материјалите во електронска форма ( ЦД, или по електронска пошта) да се достават до Редакцијата на “Корени”, ул. Христијан Карпош бр. 2- Куманово или на е-маил: imasevski@yahoo.com. Авторите своите  есеи можат да ги достават на македонски јазик, или  на јазикот на кој творат .

Редакцијата наградува три труда со парична награда,  во категорија возрасни,   и  три труда, со посебни признанија, во категорија  на млади есеисти.

Поголемиот број од пристигнатите есеи редакцијата ќе ги објави во списанието “Корени”, а наградите ќе бидат доделени на традиционалната  ВЕЧЕР СО БОЈА НА ВИНО.

Monday, December 14, 2009

Занаетчиски Дом - Куманово

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/8-1Small-3.jpg?t=1260811731
1. Занаетчиски Дом - Куманово
Занаетчискиот дом во Куманово е стара градба која е впишана во срцата на Кумановци. Впишана е и во грбот и знамето на Кумново.            Повеќе ».....

Friday, December 11, 2009

КОКИНО - фото запис

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/8-43Small.jpg?t=1260386958
1. Летово бев на Кокино и ова е фото запис од преубавите моменти        Повеќе ».....

Saturday, December 5, 2009

Friday, December 4, 2009

Со почит кон петмината највпечатливи кумановци на 20-тиот век

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/VasilIljoskiSmall.gif?t=1259942545 http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/K-20Small.jpg?t=1259942579 http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/K-21Small.jpg?t=1259942501
 http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/K-22Small.jpg?t=1259942692 http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/K-19Small.jpg?t=1259942643
По повод 490 години од првото спомување на Куманово како населено место и 65 години од ослободувањето Кумановно беше организирана вечер на која им се одаде пиетет на петмината највпечатливи кумановци на 20-тиот век.                    Повеќе ».....

Thursday, December 3, 2009

Куманово - Монографии

МОНОГРАФСКИТЕ ПУБЛИКАЦИИ ЗА КУМАНОВО

д-р Јован Хаџи Василјевиќ - КУМАНОВСКА ОБЛАСТ, 1909 Коларац Београд, 550 страници
Повеќе ».....

КОНКУРС - МАРТОВСКИТЕ ЕСЕИ НА “КОРЕНИ”2010 г.

http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-11-17.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-06-09.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-01-15.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2008-12-12.gif     

КОНКУРС

    МАРТОВСКИТЕ  ЕСЕИ НА “КОРЕНИ”2010 г.
ПО ПЕТТИ ПАТ

Повеќе ».....

About Me

Followers

Site Meter