Monday, December 14, 2009

Занаетчиски Дом - Куманово

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/8-1Small-3.jpg?t=1260811731
1. Занаетчиски Дом - Куманово
Занаетчискиот дом во Куманово е стара градба која е впишана во срцата на Кумановци. Впишана е и во грбот и знамето на Кумново.            Повеќе ».....

Friday, December 11, 2009

КОКИНО - фото запис

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/8-43Small.jpg?t=1260386958
1. Летово бев на Кокино и ова е фото запис од преубавите моменти        Повеќе ».....

Saturday, December 5, 2009

Friday, December 4, 2009

Со почит кон петмината највпечатливи кумановци на 20-тиот век

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/VasilIljoskiSmall.gif?t=1259942545 http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/K-20Small.jpg?t=1259942579 http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/K-21Small.jpg?t=1259942501
 http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/K-22Small.jpg?t=1259942692 http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/K-19Small.jpg?t=1259942643
По повод 490 години од првото спомување на Куманово како населено место и 65 години од ослободувањето Кумановно беше организирана вечер на која им се одаде пиетет на петмината највпечатливи кумановци на 20-тиот век.                    Повеќе ».....

Thursday, December 3, 2009

Куманово - Монографии

МОНОГРАФСКИТЕ ПУБЛИКАЦИИ ЗА КУМАНОВО

д-р Јован Хаџи Василјевиќ - КУМАНОВСКА ОБЛАСТ, 1909 Коларац Београд, 550 страници
Повеќе ».....

КОНКУРС - МАРТОВСКИТЕ ЕСЕИ НА “КОРЕНИ”2010 г.

http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-11-17.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-06-09.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2009-01-15.gif http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots/roots-2008-12-12.gif     

КОНКУРС

    МАРТОВСКИТЕ  ЕСЕИ НА “КОРЕНИ”2010 г.
ПО ПЕТТИ ПАТ

Повеќе ».....

Tuesday, December 1, 2009

Драган Николовски - Милионерот од Куманово


http://media.a1.com.mk/media/video/Golemi/milioner.gif

КУМАНОВО - на саемот на општините Ноември 2009

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/8-1Small.jpg?t=1259667798
1. КУМАНОВО - на саемот на општините Ноември 2009   Повеќе ».....

КОРЕНИ 31-32/2009

http://2.bp.blogspot.com/_Ptx9S7frrLI/SxTopbqS-cI/AAAAAAAABG4/-l1SIyb_1sQ/s1600/KORENI+BR+31-32,KORICA-1.jpg
КОРЕНИ 31-32/2009
Кумановското друштвото за наука и култура “Парадигма“
двобројот 31-32 имаше промоција на на 7 ноември 2009

http://www.eurozine.com/UserFiles/partners/roots.gif

Monday, November 30, 2009

СО ПОТПИС НА СИФРИД МИЛАДИНОВ - ПРВИТЕ КУМАНОВСКИ ФОТОГРАФИ И ФИЛМСКИ СНИМАТЕЛИ

ПРВИТЕ КУМАНОВСКИ ФОТОГРАФИ И ФИЛМСКИ СНИМАТЕЛИ
СО ПОТПИС НА СИФРИД МИЛАДИНОВ

ДРУШТВО ЗА НАУКА И КУЛТУРА “ПАРАДИГМА”
КУМАНОВО

НЕКОГАШ НЕШТАТА НЕ БЕА КАКО ДЕНЕШНИТЕ, НАСЕКАДЕ, ПА И ВО КУМАНОВО. ПРОМЕНИТЕ БЕА СЕОПФАТНИ И ВО КОНТИНУИТЕТ. СЕ МЕНУВАШЕ ЛИКОТ И ПРОСТОРНАТА ПОСТАВЕНОСТ НА ГРАДОТ. СТАРОТО ВО НАЈГОЛЕМ ДЕЛ ПОВЕЌЕ НЕ ПОСТОИ. ЕДИНСТВЕНО ПОЖОЛТЕНИТЕ ФОТОГРАФИИ ОД СТАРИТЕ СЕМЕЈНИ АЛБУМИ НЕ ПОТСЕТУВААТ НА ОНА ШТО БЕШЕ МИНАТО И НЕЗАБОРАВ. АВТОРИТЕ НА ТИЕ ФОТОГРАФИИ СЕ ПОЗНАТИ СТАРИ КУМАНОВСКИ ФОТОГРАФИ, КОИ СО СВОЕТО МАЈСТОРСТВО ОСТАВИЈА ВИДЛИВО ТРАГИ ЗА МИНАТОТО. ОВА Е ПРИКАЗНА ЗА ЕДЕН ОД НИВ...     Повеќе ».....

Манастир Забел (радост и тага), Мала Богородица - Рождество на Пресвета Богородица ...


сл.1 - Пресвета Богородица Манастир Забел Старо Нагоричане

Со името на Пресвета Богородица се одбележани многу наши цркви и манастири. Едните го носат народно името на “Голема Богородица“ (Успение на Пресвета Богородица ...) - се прославува секогаш на 28 Август ... другите во чест на Рождество на Пресвета Богородица го носат народското име “Мала Богородица“ - се прославува секогаш на 21 Септември ...За името на Пресвета богородица се врзуваат и други свети датуми како Воведение во Храмот на Пресвета Богородица ... Покров на Пресвета Богородица ... Свето Благовештение ...               Повеќе ».....

Мото Крос Забел 2009

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/9ZabelMotoKros-0Small.jpg?t=1251815647
Сл.1 - Втора година по ред по повод Голема Богородица, која се празнува традиционално на 28.Август - втора година по ред, се одржува МотоКрос трка на патеката близу манастирот Забел Старо Нагоричане. Покровител е Општината Старо Нагоричане.     Повеќе ».....

Saturday, November 28, 2009

Куманово 490 години - Со почит кон неимарите


Куманово и кумановчани одбележувајки 65 години од ослободувањето и 490 години од првото споменување како населено место на 18 ноември 2009 (среда), во просториите на Кино Козјак приредуваат вечер посветена на петмината највпечатливи кумановци на 20-тиот век:       Повеќе ».....

Неколку фотки од отварањето на изложбата на фотографии на Сифрид Трајковски Миладинов


Куманово - Покана за “ВЕЧЕР ЗА СПОМЕНУВАЊЕ И ДЕРТ“

 
Кумановското друштвото за наука и култура “Парадигма“ на 7 ноември 2009 (сабота) со почеток во 19.00 ч. во просторииите на Спомен домот на АСНОМ во Пелинце:         Повеќе ».....

Соколана Куманово ... Sokolana Kumanovo

1.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/81Large-3.jpg?t=1238840108
Соколана Куманово е свечено предадена во употреба на 6 септември 1931 година. Првобитната намена на Соколаната е место каде Соколското друштво на Куманово - ке го развива спортот и рекреацијата во Куманово ... Соколаната е изградена по нацрт на арх. Момир Горуновиќ и инжењер Владимир Антонов (тогашен општински инжењер ...)... Градена е неколку години и е со стил на многуте Соколски друштва ширум некогашна Краљевија Југославија ... Од почетната намена за физичкото воспитување, стари кумановци ја паметат по многуте игранки кои се организирани во Кумановска Соколана ...
Повеќе ».....

Кумановска бања - тужна фото прича

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja0Large.jpg?t=1228037916
Жална је овај прича за кумановску бању ... место које некад било монденско и престижно ... ке видике од слике кој га је окупираја ... место које од скора је вратено на старе газде да газдујев ... место куде се пуни кумановска кисела вода ... да ти се одпије кд ги видиш слике ... место близо хотел КУБА ... исто некад престижно место сг жалосно место  ...
читај повише »....

Св. Ѓорѓи Куманово ... релативно нова црква близу кумановските гробишта

1.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/71Large-3.jpg?t=1238863446
Св.Ѓорѓи Куманово е релативно малечка и нова црква, која се гради во близината на градските гробишта Куманово ... Цигла по цигла икона по икона, со поединечни мали донации кумановци стрпливо ја градат оваа мала црква ... Фотките се направени на 13.Август.2008 ма.
Повеќе »

Куманово - фото прича Август 2008-ма

1.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/6Kumanovo0Large.jpg
Повеќе »

Куманово ... низ фотки ... Kumanovo

http://i108.photobucket.com/albums/n16/djurob/Sokolana.jpg

Куманово ... стари фотки ... Kumanovo

http://promacedonia.com/gall/tr/p0000389.jpg

Куманово ... без коментар ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/P8130358Large.jpg?t=1218721456
Куманово ...

Зебрњак - Zebrnjak ... фото запис

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/9-121.jpg?t=1256053757
сл.1  Зебрњак - Zebrnjak ...
Спомен костурница на погинатите србски борци (687 убиени, 3.280 ранети, 597 исчезнати) во текот на прочуената Куамновска Битка 23 и 24 Октомври 1912 година (Прва балканска војна Србија-Турција). Ова е битка каде србите по поразот на Косово 28 Јуни 1389 година - првпат извојуваат победа против османлиите. По оваа битка србите влегуваат во Скопје без борба. По битката во Битола 16-19 Ноември 1921, турците повторно се воено поразени и потиснати надвор од балканските простори ... Историски извори говорат дека на страната со србската војска учествуваат локални чети, предводени од локални војводи. Коските на МК доброволци и на србските војници најпрвин се чувани во црквата св.Ѓорѓи Старо Нагоричане. По изградбата на импозантниот споменик во 1937 година по проект на архитектот Миодраг Коруновиќ, коските со пригодни црковни обреди на 30 Октомври1937 се пренесени во импозантната спомен костурница на Зебрњак и осветени.             Повеќе ».....

БАЊА СТРНОВАЦ - Старо Нагоричане ... BANJA STRNOVAC - Staro Nagoričane

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/BanjaStrnovac0Large.jpg?t=1219581779
Ова е сегашниот изглед на “Бањата Стрновац“ ...

“Бањата Стрновац“ е во атарот на Старо Нагоричане, одалечена 2 километри од излезот на Старо Нагоричане ... термалната вода “Бања Стрновац“ е лоцирана на десниот брег на реката Пчиња, одалечено 700 метри од вливот на реката Серава ... најблиско населено место е месноста Стрновац - кое е на левата страна од реката Пчиња, т.е. воздушно околу 200 метри од “Бањата Стрновац“ ... од “Бањата Стрновац“ до Куманово има 20 километри ... патот до Бањата е асфалтен и е во добра состојба ... останати се само цирка 200 метри неасфалтиран макадамски пат, кој е припремен за асфалт и верувам дека пред локалните избори ке бидеат асфалтирани и последните метри до “Бањата Стрновац“ ...       Повеќе ».....

Како до БАЊА СТРНОВАЦ - Старо Нагоричане ... BANJA STRNOVAC - Staro Nagoričane

На постот - БАЊА СТРНОВАЦ - Старо Нагоричане ... BANJA STRNOVAC - Staro Nagoričane ... Ви одсликав како изгледа сега бањата и како изгледала некогаш ... имаше малку и лична содржина бидејки таа е на само 2 километра од мојата родна куќа ... во нејзината блиска околина имам и лична сопственост, обработливо земјиште и овоштарник ... бањата е во моите најдобри спомени од моето детство до денешни дни ...
На овој пост ке прикажам како да стигнете до Бањата Стрновац ...
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/SkopjeKumanovo-Large.jpg?t=1219855903
Клик на сликата за поголема ...          Повеќе ».....

Старо Нагоричaне ... Staro Nagoričane - фото запис

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/9-121Large.jpg?t=1251918198
сл.1 Општинска зграда - веројатно единствено активна зграда на некогашните македонски задружни домови градени во периодот на присилната колективизација (1949-1953) .... клик на сликата за поголема.              Повеќе ».....

Вицеви за кумановци/ки ...

** У Куманово  боље да тизвадив око, него муабет !!! ...“ Голем град Куманово  ...
** Неполитички виц на КУМАНОВСКИ
Седив две циганке и една ву вика на другу:
-Бреј ама си убава д’нска, што убаво си се нашминкала!!!!
-Фала на елемент, вика друга…
-Не се вика елемент мори, вика се фала на компликацију…

КУМАНОВО приквечер - Куде тумбу и четири бандере, куде Батка Ѓорѓију, ... есен Ноември 2009 (втор дел)

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/9-56Medium.jpg?t=1258719638
1. КУМАНОВО - Куде тумбу и четири бандере, куде Батка Ѓорѓију, ... есен Ноември 2009   Повеќе ».....

КУМАНОВО - Куде тумбу и четири бандере, куде Батка Ѓорѓију, ... есен Ноември 2009


1. КУМАНОВО - Куде тумбу и четири бандере, куде Батка Ѓорѓију, ... есен  Ноември 2009    Повеќе ».....

Blog Archive

About Me

Followers

Site Meter